Paylaşılmış Psikotik Bozukluk ( Folie à Deux)

Merhaba sevgili blog okurlarım. Uzun zamandır bazı sıkıntılardan ötürü vakit ayırıp yazılar yazamıyordum. Bugün kısa dahi olsa çok fazla bilinmeyen bir psikolojik hastalıktan bahsetmek isterim sizlere. Ben bile unutmuştum okuma yaparken denk geldim ve bilmeyen çok insan olduğunu düşündüğüm için kısa dahi olsa yazmak istedim.

Folie à Deux ismi çok havalı değil mi ? Gelin Türkçe anlamını ve içeriğini hemen açıklayayım size efenim.
Folie à Deux yani Türkçe açılımıyla Paylaşılmış Psikotik Bozukluk çok sık ve bilinen bir rahatsızlık değildir. Psikotik bozukluğu olan birinin yakın ilişki içerisinde oldugu ve psikotik herhangi bir tanı almamış kişiyi etkilemesi ve sanrı yaşatması anlamına gelir.  Psikotik durum yaşayan hasta yakın ilişki içerisinde olduğu kişiyi bir nevi baskı altına alarak aktarımda bulunur ve kişinin aynı veya benzer sanrıları geliştirmesine/o sanrıya inanmasına neden olur.Yani bir örnek vermek gerekirse aile bireylerinizden birisi paranoid şizofreni diyelim. Ve bazı sanrı/düşünceleri var. İzleniyormuş hissiyatı,dinleniyormuş düşüncesi. Bu psikotik sanrılarını normal olan ve yakın ilişkisinde bulundugu bir x kişiye aktarması ve o x kişininde artık dinlendiği veya izlenildiği düşüncesine yoğun olarak kapılması aynı sanrıları yaşamasıdır. Ek olarak bu hastalığın ortaya çıkış süreçlerine değinmek istiyorum . Hastalık ilk olarak 1860 yılında Baillarger tarafından aynı aileden iki veya daha fazla kişinin aynı sanrılarla hastaneye başvurması üzerine ''bulaştıran delilik' adıyla ortaya çıkıyor. Daha sonraları ise Maret ( 1868) hastalığı çift taraflı delilik olarak tanımlıyor.

Hastalık DSM III'de '' Paylaşılmış Paranoid Bozukluk''  DSM IV'de ''paylaşılmış psikotik bozukluk'' olarak tanımlanıyor.

Paylaşılmış Psikotik Bozukluğun Monyel ve Lehman tarafından tanımlanmış 4 alt tipi bulunuyor.

1) Folie İmposee : Bu örnek verdiğim olay. Psikotik birinin sanrılarını psikotik olmayan birine aktarması. Fakat psikotik olmayan kişi psikotik olan bireyin yanından ayrıldıgı zaman bu sanrı ve hezeyanlar tamamen kayboluyor.

2) Folie Simultane : Hastalıga yatkın olan 2 veya daha fazla kişide paranoid ve depresyonun aynı anda eşlik etmesi.

3) Folie communique : Bu durumda sanrılar psikoza genetik yatkınlığı olan kişiye aktarılıyor ve sanrılar diğer kişiden ayrılsa bile devam ediyor.

4) Folie İnduite :  Hezeyanları halihazırda olan bireyin yakın ilişkide oldugu kişinin hezeyanlarıyla kendi hezeyanlarını zenginleştirmesi anlamına geliyor.

Kaynakça & İleri Okuma

Doğanavşargil, Ö., Eryılmaz, M., Cinemre, B. ve Özmen, E. (2009). Türkiye'de Paylaşılmış Psikotik Bozukluk(Folie à Deux). Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar 215-228. Erişim adresi http://www.psikguncel.org/archives/vol1/no3/cap_1_16.pdf


Korkmaz, S., Kuloglu, M., Bahceci, B. ve Atmaca, M. (2010). Paylaşılmış Psikotik Bozukluk: Bir Olgu Sunumu. Düşünen Adam Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi (23) 206-209. Erişim adresi http://www.dusunenadamdergisi.org/tr/DergiPdf/DUSUNEN_ADAM_DERGISI_5f3fb19d0c434c5db2ea0374b916d707.pdf
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Psikoloji Ogrencilerinin Izlemesi Gereken Filmler

Hayatı Sınırlarda Yaşamak

Psikoloji Temali Film Onerileri