Psikoloji Ogrencilerinin Izlemesi Gereken Filmler





Merhaba arkadaşlar. Arayı çok fazla açmadan yeni bir yazı paylaşmak istedim. Bu yazıyı seri şeklinde yapmayı düşünüyorum ( Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar,İzlemesi  Gereken Filmler 2) şeklinde. Çünkü gerçekten faydalı olucak ve çok güzel olan kitaplar&filmler mevcut psikoloji alanı için. Bu yazımda 5 tane izlemeniz gereken filmleri paylaşıyorum. Yazı serisinin devamında başka filmleride ekleyeceğim. Şimdiden iyi Seyirler !  

Dip Not ; Sıralamayı tamamen kendime göre yapıyorum.

1) Akıl Oyunları ( A Beautiful Mind) 

 Matematik Dehası olan John Nash'in öyküsünü anlatıyor film.  John matematik dehası olmasına karşın aslında bir şizofreni hastasıdır.. Şizofreni'nin bir kişinin hayatını nasıl etkilediğini,çevresindeki insanların neler yaptığını ve nasıl destek verdiklerini anlatan şahane bir film.
Filmde anlatılan psikolojik kavram Şizofreni'dir

2) Zindan Adası ( Shutter Island)
Aslında yaşadıklarınız tamamen sizin hayaliniz mi ? Adaya geldiğinizde mi deliydiniz ? Yoksa sonra mı delirdiniz ? Beyini yakan  bir psikolojik filmle daha sizlerleyim. Dedektif Teddy Zindan Adası denilen bir adada Akıl Hastanesinde yatan bir hastanın aniden ortadan kaybolması sonucu adaya hastayı bulmak  için gelir.  Fakat gün geçtikte Teddy burada bir gariplik olduğunu anlayacaktır. İşte asıl gerçek o zaman meydana çıkacaktır. Filmde işlenen psikolojik kavram Disosiyatif Kişilik Bozukluğu , Sınır Kişilik Bozukluğu ve Manik Depresyon

                                                  3) Benim Adım Sam ( I'am Sam)
                                           Sam Zihinsel engelli bir babadır.7 yaşındaki bir çocuğun zekasına sahiptir.  Günün birinde bir çocuk sahibi olur. Fakat Karısı Sam'in durumundan ötürü çocuğunda zihinsel bir engele sahip olacağını düşünüp onları terk eder. Fakat Sam'in kızı gayet sağlıklı olarak dünyaya gelir. Zaman geçtikçe Babasının farklı olduğunu anlamaya başlar kızı. Kızı ( Lucy) bir gün evden kaçar ve olay devlet yetkililerinin kulağına kadar gider. Sam'in engelinden dolayı Lucy'e bakamıcağını düşünüp ona dava açılır.  Bundan sonra acaba Sam kızı için neler yapabilecektir ? Özel Eğitim alanı için şahane bir film kesinlikle izlenmeli.



                                                                4) Akıl Defteri ( Memento)

                

 Sigortacı Leonard'ın karısına tecavüz edilmiş ve öldürülmüştür. Leonard'ın tek saplantısı artık karısını öldüren adamı yakalamaktır. Fakat Leonard'ın cok ender bulunan bir rahatsızlığı vardır. Geçmişte yaşananları ( olay öncesi) çok net hatırlayabilirken 15 dakika öncesini,nereye gittiğini ne yaptığını hatırlayamamaktadır. 

5) Makinist ( The Machinist)
Trevor uzun süredir uyuyamama ( insomnia) Rahatsızlığı yaşayan fabrikada çalışan birisidir.Bir gün bi kaza sonucu iş arkadaşının kolunu kaybetmesine neden olur.Çalışan arkadaşları Trevor'a cephe alır ve gitmesi için baskı uygularlar. Bir süre sonra Trevor kendi içinde bazı duygudurum değişikliklerine maruz kalır. Suçluluk,vicdan azabı. Uyuyamamak vücudunu günden güne bitirmektedir. Evinde sarı notlar,olmayan sanrılar görme gibi çeşitli davranışlar yaşamaktadır. Acaba bu Trevor'un aklının ona oynadığı bir oyun mu ? Yoksa İş Arkadaşlarının ona kurduğu bir tuzak mı? Filmde kullanılan ana tema insomnia ve şizofreni. 

Listenin sonuna geldik. Yazının devamında başka filmleri paylaşacağım. takipte kalın. 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hayatı Sınırlarda Yaşamak

Psikoloji Temali Film Onerileri