Şizofreni ve Bipolar Bozukluk Tedavisinde Gelişmeler



 Psikotik bozukluklarda bilgileri geçici olarak saklama yeteneği, çalışma hafızası ve mantıklı karar verme yeteneği geçici / kalıcı olarak bozulabiliyor.
  Genel olarak kabul edilen görüşlere göre  hafıza zayıflaması olarak nitelendirilen durum insan beynindeki prefrontal korteksin disfonksiyonu sonucu oluşuyor lakin hafıza işletiminin altında yatan mekanizmalar ile hafızanın kodlanması, bakımı gibi alanlar hakkında bilgilerimiz oldukça kısıtlı olmayı sürdürüyor. Psikoz durumunda ise  bu yapıları destekleyen ve besleyen nöral sistemlerin etkilendiği düşünülüyor.


Şizofreni

Şizofreni hastalığı  insanın düşünce, duygu ve davranışlarında önemli değişikliklere sebep
olan, beyinin yapı ve işleyişinde değişikliklere neden olan, genetik olarak ortaya çıkabilen
biyolojik
bir beyin hastalığı olarak nitelendirilmektedir.. Şizofreni kişinin dış dünyadan
tamamen koparak  içine kapanmasına, kişiler arası ilişkilerinin ve işlevselliğinin bozulmasına neden oluyor.
 Bazı Hastaların MRI Görüntüleri Üzerinde Çalışmalar Yapılıyor.

Anna Huang ve çalışma arkadaşları Şizofreni ve Bipolar hastalıklarına sahip hastaların MRI yöntemi ile beyin yapılarını inceledi ve bu kişilerde ortak olarak posterior parietal kortekslerinde ve frontal göz alanlarında kodlama ve onarımla  ilgili benzer bozuklukların görülmekte olduğunu tespit etti .  Doğal olarak Bu bozukluklarda da doğrudan çalışma belleğinin performansını ve kişilerin nöropsikolojik olarak işlevselliğini etkilemekte. Çalışmaya ait detaylar Neuropsychopharmacology dergisinde yayınlanmış. Ulaşmak için bu linke tıklamanız yeterli ( ücretli olduğunu hatırlatmak isterim) Neuropsychopharmacology

Sonuçlar eğer kişilerin PPC alanları onarılabilir ve geliştirilebilirse; hasta bireylerin çalışma hafızası ile bilişsel yetenekleri;  sahip oldukları psikotik rahatsızlıklara rağmen düzelebilir olduğunu söylüyor. Lakin bu alan üzerinde uygulamaya geçilmeden önce daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. 


Düzenleme / Derleme : EA / SizofrenBeyin & SigismundScholomoFreud
Çeviri : SigismundScholomoFreud/ Donanimhaber.com & EA/SizofrenBeyin
 


  

Yorumlar

  1. Çok açıklayıcı bir yazı olmuş,ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Psikoloji Ogrencilerinin Izlemesi Gereken Filmler

Hayatı Sınırlarda Yaşamak

Psikoloji Temali Film Onerileri